Kaksi puuta (2016)

Vain vajaa vuosi isoisäni poismenon jälkeen isoäitini kuoli yllättäen, syntymäpäiväjuhliensa päätteeksi, juhlatiskien ääreen. Äitini kysyi minulta, voisinko kirjoittaa jonkinlaisen isoäitiäni kuvaavan runon muistoilmoitukseen. Totta kai lupasin.

Isoäitini oli hersyvä persoona: hän oli äärettömän sosiaalinen ja verkostoituva, juhlia ja huumoria rakastava sanavalmis nainen. Päällimmäisenä runoa kirjoittaessani minulle tuli kuitenkin mieleen se, että isovanhempani tekivät aina kaiken yhdessä, eivätkä juuri koskaan olleet erossa toisistaan, ainakaan minun elinaikanani.

Kun isoisäni oli vajaa vuotta aikaisemmin kuollut syöpään tuntui, että myös isoäitini oli jollakin tavoin murtunut. Hän oli kyllä urhea ja opetteli pärjäämään omakotitalossaan yksin – heillä kun oli ollut isoisäni kanssa aina todella selkeä työnjako kaikessa. Siitäkin huolimatta, että hän pärjäsi ja näki paljon ystäviään, suunnattoman ikävän ja surun saattoi aistia aina hänet tavatessaan.

Tästä ajatuksesta syntyi runo kahdesta vierekkäin kasvavasta puusta, jotka talvi hetkellisesti erottaa toisistaan viedessään niiltä elinvoiman merkit. Runo syntyi yhdessä illassa, pyöritellessäni sanoja kieleni päällä koiran kanssa lenkillä ollessani. Seuraavana päivänä kuitenkin tuntui siltä, että sanojen kanssa oli pakko istua vielä pianon ääreen, ja vain yhdessä illassa löytyi laululle myös melodia. Sanat päätyivät kuolinilmoitukseen ja laulun lauloin isoäitini muistotilaisuudessa.


*************************
Kaksi puuta seisoi vieretyksin.
Kun toinen kuihtui, niin toinen jäi yksin.

Tuli kevät ja lähtö jäiden,
aika jälleennäkemisen puiden näiden.
Kera tuoreiden lehtien
ne taas seisovat vieretyksin.
Eikä kummankaan tarvitse enää
koskaan olla yksin.

*************************

Piditkö kuulemastasi? Ota rohkeasti yhteyttä. Näitä löytyy lisää!

Yksi kommentti artikkeliin ”Kaksi puuta (2016)

  1. Paluuviite: OMA NOSTO: Kaksi puuta (2016) | Laulu etsii kotia

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s