Sorvista soittolistoille – miten löytää laululle kuulijoita?

CollageMaker_20191031_083042318.jpg

Neljäs lauluni Tähdissä syntynyt (2016) on julkaistu!
(Voit käydä kuuntelemassa laulun esimerkiksi täältä (Spotify) tai täältä (Youtube).)
On siis jälleen hyvä hetki jakaa matkan varrella opittua, ettei teidän tarvitse toistaa kaikkia virheitäni ja tehdä jo tekemääni selvittelytyötä alusta uudelleen.

Aiemmissa sarjan artikkeleissa olen kertonut, miten sain ensimmäisen itsetuottamani biisin julkaistua Spotifyyn ja mitä olen tähän mennessä oppinut markkinoinnista. Linkit aiempiin juttuihin löydät tämä tekstin lopusta. Tällä kertaa keskityn siihen, millaisin keinoin olen löytänyt lauluilleni kuuntelijoita.

Ennen kuin kuuntelijoita kannattaa kuitenkaan lähteä kalastelemaan, on tärkeää että oma biisi on tehty ja tuotettu hyvin ja äänitettä on miellyttävä kuunnella. Koska äänitän ja tuotan itse musiikkini ja vielä harjoittelen molempia, olen hyväksynyt sen tosiasian, että myös kuulijamäärät ovat vähäisempiä kuin mitä ne olisivat, jos ostaisin rahalla osaamista. Tavoitteenani on siitäkin huolimatta tehdä aina niin hyvää ja huolellista jälkeä, mihin suinkin kykenen, ja pyytää apua taitavammilta, jotta jokainen äänite olisi aina edellisiä paremmin tehty.

Ja nyt päästään itse asiaan.
Kun äänite on käynyt masteroinnissa ja odottaa julkaisua, alkaa uusi urakka: biisin saattaminen kuulijoiden tietoon.

VAIHE 1: Spotify Plylist Consideration
Kun sovit masteroijan kanssa julkaisupäivämäärää, aseta se riittävän kauas, jotta ehdit suositella lauluasi Spotifyn soittolistoille. Itse tein sen virheen, että määritin ensimmäisten biisieni julkaisupäivät niin lähelle, että menetin mahdollisuuden tähän vaiheeseen, ja se oli valtava pettymys. Suositeltavana voi olla yksi julkaistava laulu kerrallaan, eli jos julkaiset albumia, sinun kannattaa valita biisestä se paras.

Masteroijasi lähetettyä biisisi eteenpäin, menee joitakin päiviä, että tulevan julkaisusi kuvake ilmestyy Spotify for Artist -tilillesi. Sen yhteydessä näet klikattavan vaihtoehdon ”submit for playlist consideration”. Sitä painamalla näkyviin aukeaa kaavake, jolla tulevaa julkaisua voi ehdottaa Spotifyn soittolistoille. Mitä aiemmin ja huolellisemmin kaavakkeen täyttää, sitä paremmat ovat mahdollisuudet, jos tarjottava äänite on hyvä. Jos laulusi pääsee jollekin soittolistoista, näet sen julkaisupäivänä laulun tiedoista. Lisätietoja aiheesta löydät täältä.

Eikö onnistanut?
Älä lannistu. Soittolistoille on paljon tunkua ja monet kappaleet jäävät niiden ulkopuolelle. Etsi biisillesi sopivia soittolistoja Spotifysta hakusanoilla ja tarjoa äänitettä niiden ylläpitäjille suoraan. Se vaatii työtä, mutta aika monet suosittujen soittolistojen ylläpitäjät löytyvät pienellä vaivannäöllä ja samalla profiilikuvalla myös Facebookista. Tsekkaa esimerkiksi listat Jokainen osaa tehdä laulun ja Uuden suomalaisen musan löytölaari. Lisäksi voit suositella biisiäsi esimerkiksi Rockwayn soittolistoille täältä.

Kaikki julkaistut lauluni ovat päässeet joillekin soittolistoille ja niiden kautta löytyy aina uusia kuulijoita. Muistathan kuitenkin, ettei mikään ole yksipuolista. Jos biisisi pääsee jollekin soittolistalle, herrasmiessopimukseen kuuluu myös itse klikata soittolista pyörimään aina silloin tällöin!

VAIHE 2: Biisi muiden tietoon
Tämä vaihe kannattaa aloittaa jo ennen kuin lauluasi on edes julkaistu. Minä kompuroin aluksi siinä, etten kehdannut. Ajattelin, että parin postauksen jälkeen kaikki ovat hehkutukseen jo niin kyllästyneitä, etteivät halua nähdä enää ainuttakaan mainintaa uudesta laulusta. Valitettavasti homma menee kuitenkin niin, että moni ohittaa tiedon uudesta biisistä ajatellen ehkä kuuntelevansa sen paremmalla hetkellä – harva kuitenkaan muistaa asiaa enää paremman hetken koittaessa, ellei heitä muistuta siitä.

Some kannattaa ottaa monipuolisesti käyttöön Insta-stories:ia myöten. Myös keikat ja lauluntekijäklubit ovat tehokkaita paikkoja uusien biisien esittelemiseen ja verkostoitumiseen. Esimerkiksi Helsingissä hyviä paikkoja aloittaa ovat Samettiklubi ja Kertsin pöytälaatikkoklubi. Tämäkään ei kuitenkaan ole yksipuolista saamista. Saadaksesi muut kiinnostumaan itsestäsi, sinun pitää olla myös kiinnostunut muista, niin klubeilla kuin sosiaalisessa mediassa. Minut löytää instagramista nimellä meri_maaria_virallinen.

Eikä siinä vielä kaikki!
Hyvää mainosta musiikille ovat myös kriitikoiden arvostelut – kunhan vain uskaltaa ottaa vastaan suoraa palautetta rakkaasta tekeleestään. Arviota voi pyytää esimerkiksi Soundista tai  desibeli.netistä. Aloittelijan on helpompi saada se jälkimmäisestä. Alla esimerkkinä Mika Rothin arvio laulustani Isoäidin päiväkirja (2014) desibeli.net -sivustolta.

IMG_20190815_205432_882

VAIHE 3: Radiosoittoon
Ei ole helppo saada biisejään radiosoittoon, mutta jollei yritä, ei ainakaan onnistu. Riikka Koksu on julkaissut blogissaan suomalaisten radiokanavien yhteystiedot ja julkaisuperiaatteet omakustannebändien itsenäisen promotyön avuksi. Jutun löydät täältä. Otin Koksun julkaiseman listan avuksi promotessani Isoäidin päiväkirjaa ja lähestyin listalta kaikkia musiikkityyliini sopivia radiokanavia. Se oli aikaavievää, varsinkin kun päädyin muotoilemaan eri kanaville niiden toiveiden mukaiset yksilölliset viestit. Vaivannäkö kuitenkin kannatti, sillä biisi pääsi parille pienemmälle radiokanavalle soittoon ja lisäksi sain eri radioista uusia seuraajia some-tileilleni.

Erityisen tärkeää työtä omakustanneartisteja ajatellen tekevät ulkomailla toimivat suomalaisradiot. Esimerkiksi Espanjassa toimivan Finnradion Top20-listalla kuullaan viikoittain uusia, kiinnostavia suomalaisartisteja ja -bändejä. Omaa lauluaan voi ehdottaa mukaan ehdokaslistaan ja onnekkaimmat voivat pysytellä listalla jopa 8 viikkoa. Isoäidin päiväkirjakin oli hetken aikaa täällä kuntelussa. Toinen maininnanarvoinen kanava on Ruotsissa toimiva Radiosuomi.se, jonka TOP20-listalle voi myös tarjota omaa musiikkiaan.

Toivottavasti pääset näillä vinkeillä alkuun!
Sarjan seuraava juttu ilmestyy, kun olen taas oppinut riittävästi uutta.

******************************

Käy odotellessa kuuntelemassa biisejäni Spotifysta TÄÄLLÄ
ja ota seurantaan insta-tilini TÄÄLTÄ.

Lue myös sarjan kaksi edellistä juttua:
OSA 1: Paperilta Spotifyyn – miten biisini päätyi musiikin suoratoistopalveluihin?
OSA 2: Kuplasta kuunteluun – mitä olen oppinut markkinonnista?

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s